miercuri, mai 22, 2013

Flashmob - Dezlipește etichete împreună cu noi!


Hai să ne mobilizăm cu toții, pe 31 mai 2013, în curtea CENT şi să arătăm, negru pe alb, că vrem să scoatem violența din viața copiilor. Ce aduc bun cuvintele grele și bătaia? NIMIC!!! Sunt doar niște etichete, care rănesc și nu-i lasă pe copii să se dezvolte, să se simtă bine, să prindă aripi, să se împlinească.
Vă propunem să sărbătorim Ziua Copilului printr-un flashmob, iniţiat de Zibo.ro și Organizaţia „Salvați Copiii România”,  dezlipind efectiv etichetele pe care le poartă copiii. Un joc-provocare, care are la bază rolul fundamental al școlii – educarea – şi care își propune să îi facă pe elevi să conștientizeze etichetele și să găsească soluții pentru a înlocui acest mod de relaționare. Alege tu o etichetă, cea pe care ai auzit-o cel mai frecvent, care te-a impresionat, te-a marcat, fie că ți-a fost spusă ție, fie că i-a fost spusă altui coleg. Scrie-o pe o foaie de hârtie și arat-o ca să vadă și ceilalți cât de grele sunt cuvintele rele. Apoi gândește-te: Tu ce ai pune în loc? Ce vorbe bune ai spune? Cum ai vorbi despre copii? Cum ai vorbi despre sufletul copiilor?
Vrem să înlocuim jignirile, cuvintele-etichetă, pe cele violente, dureroase și negative cu unele pozitive! Copiii simt! Copiii înțeleg! Copiii cresc, învață și, mai ales, pot!
                Cum se va desfășura flashmob-ul?
Pe 31 mai 2013, în Pauza Mare, elevii vor ieși în curtea colegiului, unde d-şoara prof.psiholog Cristina Cioltea le va preciza modul de desfășurare al flashmob-ului. Startul va fi dat cu un fluier. La acest semnal, elevii se vor întoarce cu spatele. Pe spate vor purta etichete (prinse cu agrafe), scrise chiar de ei, exemplu: "Pe mine mă cheama Aurel, nu tantălău", "Eu sunt Andrei, nu un grasul ăla!” etc. Apoi elevii își vor îndepărta aceste etichete și vor scrie cuvinte frumoase, de apreciere: ”Eu sunt Andrei; știu să cânt!”, ”Eu sunt Aurel; îmi place să pictez!” ş.a.
Campania “Copiii fără etichete” se desfășoară până în luna octombrie și implică insituții publice, precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, dar și personalități de marcă din societatea românească.
Coordonatori acţiune CENT,
Prof. Cristina Cioltea, psiholog
Ludmila Bayza, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.