miercuri, aprilie 03, 2013

Proiectele de mobilitate Leonardo da Vinci – o tradiție pentru Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu” Baia Mare


         Povestea proiectelor de mobilitate Leonardo da Vinci continuă pentru Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu” din Baia Mare şi în anul şcolar 2012-2013.  Astfel, în perioada 22 aprilie-12 mai 2013 urmează să se deruleze mobilitatea din cadrul Proiectului Leonardo da Vinci cu tema ,,Competențe pentru un Turism de calitate”, proiect nr. LLP-LdV-IVT-2012-RO-016 finanțat din fonduri europene. La acest plasament vor participa 30 de elevi din cadrul colegiului nostru, 15 elevi din clasa a X-a H, specializarea tehnician în hotelărie și 15 elevi din clasa a X-a I, specializarea organizator-banqueting.
Mobilitatea se va desfășura în 2 fluxuri în Wroclaw - Polonia și Lisabona - Portugalia, elevii urmând să deruleze un stagiu practic de 3 săptămâni în hotelurile și restaurantele din cele două țări partenere sub supravegherea tutorilor străini și a profesorilor însoțitori. Grupul din Polonia va fi însoțit de prof. Anca Apostol și prof. Laura Muscală, iar grupul din Portugalia va fi însoțit de prof .Mihaela Balla și prof. Mariana Mitrea. Monitorizarea mobilității va fi realizată de directorul școlii, prof. Crina Georgeta Buda în Polonia, în perioada 06 – 12 mai 2013.
            Partenerii intermediari ai Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu”sunt Futurum – European Project Coordinator din Polonia și Casa da Educacao din Portugalia, iar instituțiile de primire din Polonia sunt  The Granary La Suite Hotel ***** și Restaurancja Verona, iar în Lisabona elevii vor realiza activitățile practice la Hotelul Novotel **** și în Restaurantul Tipico.     
            Programul de formare al participanţilor a fost elaborat împreună cu tutorii unităților de primire din țările de stagiu, pentru fiecare profil în funcţie de structura grupului de participanţi care au fost admişi la concursul de selecţie.
            Obiectivele proiectului vizează formarea şi dezvoltarea competenţelor cheie de Tranziţie de la şcoală la locul de muncă şi Lucrul în echipă, formarea abilităţilor și deprinderilor practice specifice domeniului hotelier şi alimentaţiei publice, îmbunătăţirea competenţelor de comunicare într-o limbă străină în sectorul hotelier şi cel al alimentaţiei publice, formarea unei atitudini pozitive faţă de munca în echipă și îmbunătăţirea competenţelor comportamentale, formarea unei mentalităţi deschise inovaţiei. Programul de lucru zilnic al elevilor este de 6 ore, urmând ca în timpul liber elevii să beneficieze de un program cultural prin vizite la obiectivele culturale, istorice ale celor două țări partenere.
             În urma derulării acestui proiect, pe lângă dezvoltarea competențelor profesionale într-un cadru european, participanții vor dobândi Certificatul de Mobilitate Europass, care le facilitează accesul pe piața forței de muncă europeană, certificatul de participare la stagiu, emis de instituțiile partenere intermediare și certificatul de limbă engleză, emis de fundația care a derulat pregătirea lingvistică înainte de stagiul de mobilitate.
            D-na prof. Crina Georgeta Buda, director la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu” ne-a declarat: „Ceea ce contează cel mai mult este experiența unică, la aceasta vârstă, oferită acestor elevi. Nu doar că vor vedea un alt mod de a se lucra, ci vor lua contact direct cu un alt stil de viață. Vorbim despre disciplină, profesionalism, plăcerea de a lucra în domeniul acesta de pregătire, seriozitate, capacitate de adaptare şi comunicare. Cred că este obligaţia profesorilor de a arăta elevilor că se poate şi altfel, că în Europa în care trăim, oamenii, elevii învață şi se comportă altfel, reuşind în ceea ce și-au propus. După o astfel de experiență, elevii sunt mult mai încrezători, dar în același timp mai maturi, întregul stagiu fiind și o lecție de viață!"
            Proiectul a fost realizat cu sprijinul  financiar al Comisiei Europene prin Programul Leonardo da Vinci.
Responsabil proiect,
prof.  Anca  Apostol



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.