luni, octombrie 29, 2012

Parteneriatele CENT – agenți economici, sprijin în formarea profesională a elevilor noștri



            Cerinţele impuse de piaţa forţei de muncă, în ceea ce priveşte pregătirea pe care un potenţial angajat trebuie să o aibă după absolvirea liceului sau a facultăţii, sunt în continuă schimbare. Astăzi, pregătirea dobândită în şcoală nu mai este suficientă pentru a găsi şi ocupa locul de muncă dorit; companiile doresc să recruteze persoane cu experienţă şi cu cât mai multe abilităţi personale, care să garanteze succesul profesional al angajatului, dar şi al departamentului şi companiei din care acesta va face parte.
Una din problemele cu care se confruntă piața muncii din România este lipsa unor specialiști – absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în diferite domenii, cu o pregătire profesională practică temeinică. 
            Pentru a veni în sprijinul elevilor noștri și a le crea condițiile necesare însuşirii acelor competenţe care să le dezvolte înaltul profesionalism, iniţiativa, perspicacitatea, abilitatea de a opera eficace într-un mediu economic dinamic şi concurenţial, pregătiți pentru cerinţele economiei de piaţă, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare derulează numeroase parteneriate cu agenți economici, în cadrul cărora se desfășoară stagiile de pregătire practică  sau vizite de studiu.
            În acest an școlar, în baza bunei colaborări pe care am avut-o în anii anteriori, se continuă parteneriatele cu:
         SC Kaufland SCS, SC Utilu SRL, SC Materna SRL, SC Tera SRL – pentru elevii de la Comerț;
         Direcția Generală a Finanțelor Publice Maramureș, diverşi agenţi economici, în calitate de „firmă mamă” pentru firmele de exerciţiu din şcoală – pentru elevii de la Economic şi Administraţie;
         unităţi de cazare: Hotel Eurohotel, Ambasador, Mara, Rivulus – pentru elevii de la Turism;
         unităţi de alimentaţie publică: Cantina CSS nr. 7, Cantina Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” – pentru elevii de la Alimentaţie publică.
Din acest an şcolar ne bucurăm şi de sprijinul BCR sucursala Maramureş pentru pregătirea elevilor de la Economic.
De asemenea, un partener de suflet şi de bază în pregătirea viitorilor oameni de afaceri din rândul elevilor CENT, este Camera de Comerț și Industrie Maramureș.
Lista partenerilor CENT ar putea continua, dar din lipsă de spațiu, i-am ales pe cei mai reprezentativi.
      În loc de încheiere, ca o CONCLUZIE a „plus valorii” pe care activitățile derulate în cadrul parteneriatelor o aduce şcolii şi elevilor săi, voi spune că:
- necunoaşterea potenţialului şi a competenţelor în vederea abordării unui anumit traseu în carieră;
- lipsa identificării şi evaluării intereselor profesionale;
- lipsa unei forme de asistenţă individualizată sau de grup în orientarea profesională;
- lipsa unei comunicări eficiente între familie, tineri, profesori;
- un nivel redus de informaţii privind sursele de dezvoltare profesională;
- o slabă putere de decizie în planificarea viitorului pot conduce la eşecul primilor paşi în carieră pentru elevii noștri și, nu în ultimul rând, suntem recunoscatori tuturor partenerilor CENT pentru sprijinul de care ne bucurăm în formarea profesională a elevilor noștri.
                                                                   șef catedră Tehnologii – Economic
                                                                               prof. Mariana Mitrea
Impresiile elevilor
Din punctul nostru de vedere, al clasei a XI-a D, experiența din timpul practicii de la banca BCR Baia Mare, a fost una interesantă și totodată plină de informații foarte utile pentru noi, elevi la specializarea Economic.
                                                   
Chiar dacă nu aveam cunoștințele necesare pentru a trece la munca propriu-zisă din bancă, personalul de acolo sau ''colegii noștri'' cum le plăceau să ni se adreseze, au încercat să ne aducă cât mai aproape de ceea ce înseamnă munca într-o bancă prin prezentarea documentelor cele mai importante, turul fiecărui departament din bancă și prezentarea produselor specifice unei bănci.

Am fost încântați de ținutele elegante, business, pe care am ales să le purtăm, pentru a ne încadra în peisajul în care ne-am aflat, de faptul că cei de acolo ni s-au adresat ca unor colegi și ne-au tratat cu respect, fapt ce ne-a determinat și pe noi să oferim același lucru.
Toate informațiile și materialele care ne-au fost prezentate ne sunt de folos, chiar dacă drumul nostru nu va merge înspre domeniul bancar, deoarece în viață ne vom întâlni cu oamenii și serviciile băncilor.
In concluzie, suntem recunoscători și foarte încântați că am avut ocazia să trăim o astfel de experiență.

                                                           Colectivul clasei a XI-a D
                                                          prof. coordonator Nan Natalia

                                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.