sâmbătă, noiembrie 20, 2010

Impresii de "călătorie"



            Joi, 11 noiembrie 2010, începând cu ora 13, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare s-a desfaşurat o nouă ediţie a Proiectului “Să ne cunoaştem scriitorii contemporani”, ajuns la cea de-a IV-a ediţie. Scopul manifestării este promovarea scriitorilor contemporani în rândul tinerilor şi intalniri cu aceştia. Această ediţie a fost dedicată scriitorului Mihai Pătraşcu, managerul general al Aeroportului Baia Mare.
            În sala de conferinţe a bibliotecii s-au adunat peste 100 de elevi de la liceele partenere în proiect: Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”, Liceul de Artă, Colegiul Economic “Nicolae Titulescu”, Liceul Teoretic “Nemeth Laszlo” şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
            În deschiderea manifestării, trupa de teatru AmaDeus din Târgu Lăpuş a prezentat piesa “Amorul în Veneţia”, prelucrare după un act din piesa “Şcoala Ludică” de Ioan Groşan.
Cei prezenţi au avut parte şi de o expoziţie inedită, d-na bibliotecara Diana Ionescu de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” a pus la dispoziţie 60 de cărţi poştale din anii ’60-‘70.
            Elevii participanţi au avut ocazia să stea faţă în faţă cu scriitorul Mihai Pătraşcu, directorul Aeroportului Baia Mare, de la care au aflat cum se construieşte o carieră profesională, cum se scrie o carte, care sunt sursele lui de inspiraţie şi care sunt cele mai frumoase locuri din lume pe care le-a vizitat. Mă bucur foarte mult că am fost invitat la acest eveniment unde am ocazia să povestesc tinerilor despre locurile pe care le-am văzut şi să împart experienţele pe care le-am trăit, experienţe care au fost adunate şi publicate într-o serie de cărţi. Este vorba despre călătoriile mele din Mexic până în India, din Africa până în nordul Europei, precum şi în alte colţuri din lume, a declarat Mihai Pătraşcu.
            Fiecare liceu participant a realizat câte o prezentare Power Point, ca un eseu în imagini, muzică şi text, având ca obiectiv descrierea unei destinaţii turistice de pe un continent impus de organizatori. Elevele Zete Mădălina şi Costea Daiana din clasa a XI-a D de la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” au prezentat continentul Australia, moment foarte apreciat de cei din sală.
            La fiecare ediţie a proiectului are loc şi un concurs de creaţie literară. De această dată, tema aleasă a fost Călător prin lume versus navigator pe internet. Participanţii la concurs au trebuit să descrie un spaţiu (un peisaj, o ţară, o regiune, o localitate sau un aşezământ cultural etc.) care i-a impresionat în mod deosebit, evidenţiind rolul călătoriei în cunoaşterea de sine. În concurs au fost înscrie 88 de lucrări ale elevilor din liceele partenere în proiect. Premiile au fost oferite de Silviu Hodiş, directorul editurii “Galaxia Gutenberg” din Târgu Lăpuş. Fiecare participant a primit din partea Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” o diplomă de participare.
            De la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” au participat, atât cu lucrări de creaţie, cât şi la întâlnirea cu invitatul ediţiei, dl Mihai Pătraşcu, următorii elevi:

Hojda I. Anton, clasa a X-a D, profesor Livia Buciuman
Ilieşi Mădălina Crina, clasa a X-a D, profesor Livia Buciuman
Băbaş Anca Ioana, clasa a XI-a G, profesor Livia Buciuman
Andron Dănuţ, clasa a X-a F, profesor Nicoleta Han
Oşan Mădălina Lenuţa, clasa a X-a F, profesor Nicoleta Han
Zete Mădălina Daiana, clasa a XI-a D, profesor Nicoleta Han
Costea Daiana Maria, clasa a XI-a D, profesor Nicoleta Han
Achim Andra Maria Iulia, clasa a IX-a F, profesor Mariana Gligan
Babiciu Ioana Larisa, clasa a IX-a F, profesor Mariana Gligan
Cureu Cristian, clasa a IX-a F, profesor Mariana Gligan

Toţi elevii şcolii înscrişi în concursul de creaţie literară au fost recompensaţi de Biblioteca C.E.N.T. cu 
Diploma de călător printre cuvinte şi cărţi.


Ludmila Klocza,
bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.